Co třeba něco zdravého? Neváhejte spojit skvělé chutě s pořádnou porcí vitamínů pro zdraví – třeba v podobě mladých výhonků rostlin, které si ještě ke všemu můžete doslova za pár korun vypěstovat sami doma.
Klíčení semínek je v současnosti velkým hitem. Ovšem odborníci se shodují, že v tomto případě se nejedná o pouhou módní vlnu, ale že tento trend ve zdravé výživě přetrvá. Vždyť se jedná o jednoduchý, a přitom velice efektivní způsob, jak si zajistit várku důležitých živin pro zdraví přímo doma ve vlastních podmínkách.
Mladé výhonky – a co s nimi?
Pokud jde o mladé výhonky, tak ty můžete v kuchyni využít na milión způsobů. Skvěle se hodí jak do jídel studené, tak i teplé kuchyně. Můžete je přidávat do polévek, do salátů, do pomazánek, zpestřit s nimi hlavní jídlo, a stejně tak z nich hravě vykouzlíte neodolatelnou přílohu anebo náplň do obložené housky. A samozřejmě jsou nepostradatelné také jako součást asijské kuchyně. Vy sami jistě brzy přijdete na celou řadu způsobů, jak s nimi v kuchyni naložit.
Jen pamatujte na to, že aby se zachovala jejich výživová hodnota, která je opravdu vysoká, neměli byste je vařit.
Které klíčky jsou nejlepší?
Tak na takovou otázku si musí odpovědět každý sám. Chutě jsou různé, a proto záleží jen na vás, co vás nejvíce osloví. Důležité je, že máte z čeho vybírat! Na trhu jsou desítky různých semínek, ze kterých vypěstujete malé i velké výhonky, které mohou mít různé barvy od zelené po červenou, mohou chutnat sladce, kysele i pikantně, ale vždy budou křehké a křupavé.
Ovšem pokud hledáte pro začátek tip na výhonky, které vás nezklamou, vyzkoušejte klíčení mungo fazolí https://www.nakliceno.cz/mungo/. Jejich semena jsou velká a chutná jako mladý hrášek a samozřejmě obsahují spoustu cenných látek – ať už se jedná o vápník, draslík, železo a hořčík, vlákninu, dobře stravitelné bílkoviny, anebo vitamíny E a skupiny B.
Svou skvělou chutí a křupavostí vás nezklamou!